LANGUAGE:
27-06-2016

New York dag 2: Beursbabbels en The New Amsterdam Affair


Rond half zeven staan we in de lobby van het hotel. De Chinese taxichauffeur kijkt ons wel raar aan als we hem begroeten met 35 dozen stroopwafels, een mobiele beursbalie, twee grote emmers met stroopwafeldeeg- en stroop, een bakijzer en drie koffers vol promotiemateriaal.

Gelukkig hadden we de avond ervoor gebeld met het taxibedrijf voor een SUV. Dat bleek geen overbodige luxe, want met moeite paste alles er in.

Na een korte nacht, waarin de jetlag ook nog wel een rol speelde, staat vandaag in het teken van de eerste beursdag. Volgens planning stappen we even na zevenen weer uit de taxi en laden we zestig dollar lichter al onze spullen uit bij het Jacob Javits Center. Hier begint onze dag met een uurtje fitness, want we moeten alle stroopwafels en andere materialen van de ingang naar onze standruimte brengen: vierhonderd meter verderop in dit immense gebouw.

Als we om acht uur lokale tijd alles op onze stand hebben staan, grijp ik een paar stroopwafels als ontbijt. Normaal gesproken eet ik nauwelijks stroopwafels, maar we hadden nog niet ontbeten en ik word toch wat duizelig van de jetlag en het tekort aan energie. Al het sjouwen van de spullen is trouwens ook geen pretje in New York, waar het ondertussen al tegen de 25 graden loopt.

De opbouw gaat gelukkig vlot. Op het regelen van de stroom na dan. Als het bakijzer eenmaal aan staat, blijkt de stroomcapaciteit toch niet goed geregeld. Iets wat we wel vaker meemaken, maar nadat een elektricien erbij is gehaald, wordt dat probleem vlotjes verholpen. De Fancy Food Show kan beginnen.



Binnen een kwartier is de eerste serieuze potentiële klant al langsgeweest. De Fancy Food Show trekt inkopers vanuit heel Amerika en ook veel andere landen. Van grote tot kleine supermarktketens. Een supermarktketen uit Engeland heeft serieuze interesse in ons merk en vijf minuten later volgt een goed gesprek met een partij uit Kansas. Na de vliegende start, wordt het snel stiller op onze locatie. Over de dag heen volgen nog een tiental serieuze gesprekken waar ik kansen zie, maar verder blijkt al snel dat wij niet de beste locatie hebben. Of de bezoekers moeten er massaal voor kiezen om pas op een van de volgende dagen onze hal aan te doen. Iets wat wel vaker gebeurt op dit soort grote beurzen.

Tijdens zo’n beurs is het ook goed zoeken naar de juiste bezoekers. Wij geven ongeveer duizend stroopwafels weg per dag, maar veel bezoekers zijn niet interessant voor ons. Bijvoorbeeld omdat ze een te kleine winkel hebben, of omdat ze op de beurs lopen om inspiratie op te doen en niet concreet op zoek zijn naar onze stroopwafels.

Wel interessant is het altijd om de Nederlanders te spreken die langs onze stand komen voor een stroopwafel. Soms omdat ze zelf op de beurs staan met een ander product (vaak kaas of chocolade), maar vaak ook omdat ze de beurs bezoeken om trends te volgen. Met die mensen heb ik vaak gesprekken over andere mogelijke beurzen, contacten die we met elkaar kunnen delen of gewoon over de tussenstand van een wedstrijd op het EK Voetbal. De belangrijkste bijzaak.

Stipt om vijf uur ruimen we onze stand op en kleden we ons om voor het leukste gedeelte van de trip: The New Amsterdam Affair. Een feest midden in Manhattan, waarvoor wij sinds enkele jaren als (kleine) subsponsor de stroopwafels leveren. Martijn Bos van Boska heeft enkele jaren geleden de start gemaakt van dit evenement. Alle Nederlandse bedrijven die op de beurs staan komen hier samen met veel van hun goed bevriende inkopers, personeelsleden of andere contacten.

Ook veel Nederlanders in New York die op enige wijze betrokken zijn bij onze markt - van journalisten en investeerders tot medewerkers van de ambassade en financiële dienstverleners - laten hun gezicht zien. Het is een losse manier om de eerste beursdag af te sluiten en informeel nog wat contacten op te doen.

Rond tien uur is het feest voor mij voorbij. Ik kan na een lange dag bijna niet meer op mijn benen staan en ben blij dat onze taxichauffeur deze keer wel goed de weg weet door de stad en ons voor de deur van het hotel weer afzet. Morgen staat het programma alweer helemaal vol. Dus nu snel wat slaap pakken.

« Terug
Wij maken gebruik op onze site van een Google Analytics-cookies. Hiervoor hebben wij een bewerkersovereenkomst met Google gesloten. Het laatste octet van het IP-adres wordt gemaskeerd en ‘gegevens delen’ is uitgezet. Wij maken wel gebruik van andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics-cookies.
 Cookies NIET accepteren