LANGUAGE:
27-09-2016

Met stroopwafels van China naar Utah


Het reisseizoen is weer geopend. In de zomer ga ik eigenlijk nauwelijks voor het werk naar het buitenland. Maar in september en oktober is het altijd goed raak. In die periode werk ik vaak een paar dagen vanuit ons Amerikaanse kantoor en dan neem ik de tijd om met collega’s in Amerika de plannen voor de winter af te stemmen. Deze blog schrijf ik dan ook vanuit het vliegtuig van Amsterdam naar Salt Lake City.

Eigenlijk had ik deze maand  een reis naar China op het programma staan. Voor Schiphol maken wij daar verse stroopwafels op een beurs in Chengdu. Ik had die klus graag zelf opgepakt, omdat het me een mooie uitdaging leek weer eens buiten Europa of Amerika achter het bakijzer te staan. Maar als vader van drie jonge kinderen vind ik het iets te veel van het goede om eerst een week naar China te reizen en daarna meteen door te moeten naar Amerika.
 
Mijn collega Freek zag zijn kans schoon en nam het volledige regelwerk op zich dat nodig is om in China stroopwafels te kunnen bakken. Een megaklus. Wij zijn echt wel wat gewend als het gaat om regelwerk en wetgeving rondom ons product in Europa en Amerika, maar China bleek een heel ander verhaal. We zaten soms met de handen in het haar. Al die stapels papierwerk om in te vullen. De certificaten waar we nog nooit van hadden gehoord. En toen voerde China ook nog een extra beveiligingsmaatregel in vanwege de G20-Top, dus zaten we plotseling met visa-probleem… Maar uiteindelijk is alles tot in de puntjes geregeld en hebben wij bijna drieduizend vers gebakken stroopwafels kunnen uitdelen in China!
 
… Over een uurtje land ik in Amerika. Na een vlucht van tien en een half uur wacht de Amerikaanse douane en een rit van ongeveer drie kwartier naar Orem. In Orem is ons bedrijf gevestigd (op de foto het uitzicht vanuit mijn werkkamer) en daar verblijf ik altijd in Utah. Daarmee val ik direct in mijn vaste Amerikaanse ritme. Koffer leeghalen, uurtje liggen, douche nemen en op bezoek bij enkele collega’s. Dan ‘s avonds nog ergens een lichte salade eten en daarna proberen zo lang mogelijk op te blijven om de jetleg tegen te gaan. 
 
Morgenochtend gaat om 5.30 a.m. de wekker. Eerst twee uurtjes e-mailtjes verwerken vanuit Nederland. Soms ben ik voor de wekker wakker en dan heb ik wat tijd over om tussen de e-mails en de eerste afspraak om 09.00 uur nog even baantjes te trekken in het zwembad. Wat volgt, is een normale werkdag. Business as usual. Maar wel in een inspirerende omgeving. En dat geeft na een lange reis altijd veel voldoening. 

« Terug
Wij maken gebruik op onze site van een Google Analytics-cookies. Hiervoor hebben wij een bewerkersovereenkomst met Google gesloten. Het laatste octet van het IP-adres wordt gemaskeerd en ‘gegevens delen’ is uitgezet. Wij maken wel gebruik van andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics-cookies.
 Cookies NIET accepteren