LANGUAGE:
30-11-2017

Afscheid van de start


Met een klap komt de stroopwafelunit op de grond. Hij kwam weer iets te snel van de ingedeukte rijplaat afglijden. Op zaterdagochtend begint in de parkeergarage van supermarkt Digros (nu Dirk) in Noordwijk mijn stroopwafelbakdag. Ik pak het deeg, de stroop, pakjes en een doos stroopwafelblikken uit onze negende-hands Volkswagen Transporter. Elke dag is het weer de vraag hoelang het eerste vervoersmiddel van mijn bedrijf nog blijft rijden.

Nadat ik mijn eerste stroopwafelunit had laten ontwikkelen, was mijn spaargeld op. Maar de stroopwafelunit moest ook nog vervoerd worden. Na dagen speuren op Marktplaats kwam ik voor 1500 euro een oud busje tegen. Mijn lokale garagebedrijf zou het voor nog eens 500 euro een jaar laten rijden. Vijf jaar later spreken wij in het bedrijf nog altijd over de periode van voor en na de Transporter. Als je de Transporter nog hebt meegemaakt, dan hoor je echt bij de oude garde.

Onze groei
Binnen ons bedrijf is in een aantal jaar veel verandert. De stroopwafelunit is vervangen en verder doorontwikkeld, de Transporter is een aantal jaar geleden al naar het oud ijzer gebracht en het personeel dat toentertijd stroopwafels bakte is doorgegroeid. Ook ons bedrijf is verder gegroeid. Jarenlang vroeg het personeel op kantoor waarom we elke zaterdag nog stroopwafels bakte in de supermarkt, terwijl wij als bedrijf juist zoeken naar grootschalige evenementen, festivals, pretparken en dierentuinen voor het plaatsen van onze units.
 
Ik hou van verhalen, nostalgie, maar ook van tradities. Misschien dat ik daarom zo van die stroopwafel hou. Voor mij werd het een traditie om in alle rust van een – normaal zo drukke -  supermarkt vroeg in de ochtend het stroopwafelverkooppunt op te bouwen. Een praatje te maken met de vaste klanten en aan het einde van de dag alles weer op te ruimen en kapot op de bank te ploffen. Maar met de groei van het bedrijf, moest ik ook inzien dat mijn kwaliteiten op een ander vlak in het bedrijf meer opleverde dan elke week achter het stroopwafelijzer te staan.
 
In eerste instantie ging ik wekelijks nog een uur of twee langs bij mijn collega’s die de zaterdagdiensten van mij overnamen. Maar naarmate de druk van het bedrijf verder toenam en mijn kinderen op zaterdag leuke dingen met papa wilde doen, werd het steeds lastiger om dit te combineren.
 
Waarom stoppen?
Afgelopen maand heb ik met spijt in mijn hart de knoop doorgehakt om onze activiteiten in de Dirk (voor Noordwijkers nog steeds Digros) te stoppen. Eatdutchwaffles is te groot geworden om dergelijke punten open te houden. Hoe graag ik voor de Noordwijkers ook mijn gezicht en merk wil blijven laten zien, ik kan het operationeel niet meer verantwoorden.
 
Het brengt een enorm dubbel gevoel met zich mee. Enerzijds voelt het als falen dat we de traditie moeten stoppen. Anderzijds voelt het als een opluchting dat de beslissing eindelijk is genomen. En als compliment dat we het bedrijf hebben laten groeien tot het niveau waar we dergelijke beslissingen moeten en durven te maken.  

De laatste keer
Maar voor mij staat zaterdag 2 december wel dik omcirkeld in mijn agenda. De laatste keer stroopwafels bakken in de Noordwijkse supermarkt. Ik zou bijna een Volkswagen Transporter huren om de stroopwafelunit nog een keer te hard op de grond te laten landen en daarna het hele ritueel waar alles vijf jaar geleden mee gestart is te herhalen.
 
Ik sta in ieder geval zaterdag een paar uur lang niemand anders toe achter het stroopwafelijzer dan mijzelf. Zie het als een thuiswedstrijd waarbij ikzelf lekker achter het ijzer ga staan om de klanten van een verse stroopwafel te voorzien. Stroopwafels bakken. Koekkruimels aan kinderen uitdelen. Bijkletsen met bekenden die op zaterdag de afgelopen jaren een praatje maakte bij onze stroopwafelunit. Ik kijk er nu al naar uit.  

Een goed doel
Als laatste activiteit telde ik vroeger bij thuiskomst altijd de omzet. Dat doen we zaterdag ook weer. Deze keer gaat het bedrag echter niet ten goede van ons bedrijf, maar maken we alles over aan het goede doel. Want na zoveel mooie jaren, is het ook leuk om iets terug te geven. In overleg met mijn collega’s is daar de Edwin van der Sar foundation uitgekomen. Dus kom zaterdag gezellig langs, maak een praatje, koop een stroopwafel en help daarbij ook nog eens het goede doel!
 

« Terug
Wij maken gebruik op onze site van een Google Analytics-cookies. Hiervoor hebben wij een bewerkersovereenkomst met Google gesloten. Het laatste octet van het IP-adres wordt gemaskeerd en ‘gegevens delen’ is uitgezet. Wij maken wel gebruik van andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics-cookies.
 Cookies NIET accepteren